Monday, April 4, 2011

Kristiina Ehin ja Doris Kareva raamatu ja roosi päeval

Kohe-kohe saab festivalile Prima Vista antud avalöök ja programmiratas tööle lükatud. Sellega seoses ootame kõiki laupäeval, 23. aprillil tähistama üheskoos ülemaailmset raamatu ja roosi päeva.

Raamatu ja roosi päev, mida Eestis tähistatakse juba 1998. aastast, sai alguse 1930. aastatel Barcelonas, kus ühele raamatukaupmehele tuli idee suurendada kirjanduse mõju rahva hulgas, süvendada inimeste lugemisharjumust ning ühtlasi tõsta raamatumüüki – sel päeval võiks iga mees kinkida naisele roosi ning naine mehele raamatu. Idee levis ja kogus populaarsust. 1995. aastal kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks, väärtustamaks raamatu tähtsust ühiskonna ning kultuuri arengus. 23. aprill on kõnekas ka kirjandusajaloo seisukohast: selsamal kuupäeval sündisid Nabokov ja Laxness ning surid Cervantes ja Shakespeare. Kirjandusfestival Prima Vista eelüritusena peetav ülemaailmne raamatu ja roosi päev soovib tõsta raamatu tähtsust ja väärtustada lugemist.

Raamatu ja roosi päeva raames esinevad ka kaks suurepärast naisterahvast, kellest üks on rahvaluule austajast Kristiina Ehin (pildil). Tema sulest on ilmunud mitmeid luulekogusid nagu "Simunapäev" (2003), "Emapuhkus" (2009) ning proosaraamatuid nagu "Pillipuhujanaine ja pommipanijanaine. Uudisjutud ja kirjad" (2006). Kristiina Ehinit on võimalik kuulata TÜ Botaanikaaias 23. aprillil kell 16.00 (vastavalt ilmale kas Palmimajas või tiigiäärsel platsil rotundi juures), kus ta loeb tekste oma kohe ilmuvast luule- ja proosakogust "Viimane monogaamlane".

Samuti astub üles ka suurepärane luuletaja Doris Kareva, kelle loomingut on võimalik kuulata Tartu kaubamaja Apollo raamatupoes kell 13.00.

23. aprilli programmiga tutvu lähemalt siin.

Kohtumiseni raamatute ja rooside keskel!

No comments:

Post a Comment