Tuesday, March 29, 2011

Vene-israeli kirjanik Dina Rubina tuleb oma loominguga Tartusse

Dina Rubina sündis 1953. aastal Taškendis Ukrainast evakueerunud juudi perekonnas. Tema ema oli ajalooõpetaja ja isa kunstnik.

Lõpetanud õpingud konservatooriumis, töötas Rubina muusikaõppejõuna kohalikus kultuuriinstituudis. Kirjandusse tuli ta algul usbeki keelest tõlkijana, siis hakkas kirjutama jutustusi ja peatselt jõudsid tema proosatekstid teatrilavale ning kinolinale. 80ndatel kolis Rubina koos perega Moskvasse, kuid suutmata kohaneda sealse eluga, repatrieerus perekond 1990. aastal Iisraeli, kus kirjanik elab tänaseni. Dina Rubina on jätkanud viljakat kirjanduslikku tegevust, kirjutades siiani vene keeles.

Dina Rubina raamatud on populaarsust võitnud üle maailma ning neid on tõlgitud kaheteistkümnesse keelde.

Kirjanduslikult on Rubinat kõrvutatud Dovlatovi, Iskanderi ja Shalom Aleichemiga. Kirjaniku mahlakas ja poeetiline proosa kannab endas parimaid traditsioonilisi jooni nii vene kui ka juudi kirjandusest. 2007. aastal omistati Rubinale "Suure raamatu" kirjanduspreemia romaani "Päikeselisel tänavapoolel" eest. Nimetatud raamatu avaldas kirjastus Tänapäev 2008. aastal ka eestikeelses tõlkes. Samuti on võimalik eesti keeles lugeda kirjaniku esikraamatut, novellikogu "Millal ükskord langeb lund?", kirjastajaks Eesti Raamat 1989. Praeguseks on Dina Rubinalt ilmunud 42 raamatut.

Tema kõige kuulsam kirjutis kannab nime Dual Surname (Двойная фамилия), millest vändati hiljaaegu ka Vene Kanal 1-s film.

Lähemalt Dina Rubina kohta loe kirjaneitsi kodulehelt.

Saksa kirjanik Kathrin Schmidt on oma luule ja proosaga Prima Vistal


Kathrin Schmidt on sündinud 1958. aastal Saksamaal Gotha väikelinnas. Ta õppis Jena ülikoolis sotsiaalpsühholoogiat, on töötanud psühholoogina, toimetajana ja teadurina. Tema esimesed luuletused ilmusid 1979. aastal, alates 1994. aastast on Kathrin Schmidt vabakutseline kirjanik, kes on oma loomingu eest pälvinud mitmeid auhindu.

Kathrin Schmidt alustas luuletajana, tema esimene romaan „Gunnar Lennefseni ekspeditsioon” ilmus 1998, järgnes „Koenigi lapsed” (2002). Pärast ajurabandusest paranemist ilmus autoril esmalt Stasi-teemaline romaan „Seebachi mustad kassid” (2005) ja alles seejärel suurt tähelepanu pälvinud „Sa ei sure” (2009). Eelmisel aastal ilmus luulekogu „Pimedad mesilased” („Blinde Bienen”) ja tänavu märtsis on ilmumas jutustuste kogu „Finito. Unustagem” („Finito. Schwamm drüber”).

Kathrin Schmidt on fantaasiarikas jutustaja, kes põimib oma romaanides kokku erinevaid inimsaatusi ja perekonnalugusid, miski ei ole talle liiga intiimne ega mahavaikimisele määratud. Hea stiilitunnetusega autor kasutab keelt, millel on oma „lõhn ja maitse“, tema kujundirohke keele taga võib ära tunda luuletaja.

Schmidti romaan "Sa ei sure" võitis 2009. aastal Saksa raamatuauhinna, mis omistatakse aasta parima saksakeelse romaani autorile. Saksa raamatuauhind (Deutscher Buchpreis) on arvukate saksa kirjandusauhindade seas üks hinnatumaid ja rahvusvaheliselt tuntumaid ning auhinna üleandmine toimub Frankfurdi raamatumessil.

Prima Vista raames esineb saksa luuletaja ja prosaist 6. mail kell 15.00 Tartu Ülikooli Raamatukogus. 8. mail astub kirjanik publiku ette festivali tänavuses partnerlinnas Tallinnas.

Prima Vista muudab kurssi


5.-8. maini 2011 toimub kaheksandat korda rahvusvaheline Tartu kirjandusfestival Prima Vista, mille läbivaks peateemaks on seekord „Kursimuutus. Change of course”.

Tartu kirjandusfestival Prima Vista on igal aastal Eesti raamatuhuviliste ette toonud mitmeid hinnatud välisautoreid. Möödunud festivali suurkülaliseks oli mõjukas vene publitsist, luuletaja ning kirjandusteadlane Dmitri Bõkov, kelle viimase aja suurteos romaan "Mahakantud" ilmus festivali ajaks ka eesti keeles. Lisaks Bõkovile külastasid 2010. aasta festivali veel saksa krimikirjanduse uus täht Leonie Swann, briti muusikaajakirja The Wire tegijad ning paljud teised. Tulevane festival pakub samuti võimalust kohtuda mitmete tuntud välismaiste autoritega ning üritusterohket programmi igas eas publikule.

“Prima Vista” on pidu, kus tunnevad end hästi nii autorid, lugejad kui ka kirjastajad. Professionaalid kohtuvad asjatundliku ja heatahtliku auditooriumiga, kõik saavad osa loomingu parimatest viljadest, üheskoos arutletakse kirjakultuuri oluliste küsimuste üle.

Kirjandusfestival Prima Vista 2011 partnerlinnaks on Euroopa kultuuripealinn Tallinn, kus leiavad tänavu aset festivali viimase päeva üritused. Pealinnast on pärit ka festivali uus patroon, kelleks on tunnustatud kirjanik ja praegune Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud.

Punkpoeet John Cooper Clarke kirjandusfestivalil

Kirjandusfestivalil Prima Vista on suur au tuua Tartu kirjandushuviliste ette Salfordist pärit punkpoeet John Cooper Clarke, keda peetakse punkluule ja punk- kirjanduse üheks peamiseks suurkujuks.

John on tuntud ka nime all “Salfordi laulik”, kuigi ta ise eelistab prožektorivalguses olla tuntud kui “Johnny Clarke, the name behind the hairstyle“.

Oma karakterilise isiksusega rajas John Cooper Clarke tee kuulsuseni 1970ndate lõpus, astudes lavalaudadel üles koos Sex Pistolsi, Buzzcocksi, The Falli, Joy Divisioni, Elvis Costello, Siouxsie and the Bansheesi ja paljude teistega. Kogu oma kuulsuse juures on John Cooper Clarke tagasihoidlik ega taha palju rääkida iseendast. Ta panustab oma energiaga esinemisesse, et anda publikule seda, mida nad ootavad.

Tartu publikul on kuulsa briti punkpoeedi John’iga võimalus kohtuda juba 7. mail, mil ta esineb kirjandusfestivali Prima Vista kutsel Athena Keskuses. Tuntud poeet astub üles Prima Vista ning Tartu Kõrgema Kunstikooli festivali Mood-Performance-Tants (MPT) ühisprogrammis. Huvi korral loe punkpoeedist lähemalt tema koduleheküljelt.