Tuesday, March 29, 2011

Vene-israeli kirjanik Dina Rubina tuleb oma loominguga Tartusse

Dina Rubina sündis 1953. aastal Taškendis Ukrainast evakueerunud juudi perekonnas. Tema ema oli ajalooõpetaja ja isa kunstnik.

Lõpetanud õpingud konservatooriumis, töötas Rubina muusikaõppejõuna kohalikus kultuuriinstituudis. Kirjandusse tuli ta algul usbeki keelest tõlkijana, siis hakkas kirjutama jutustusi ja peatselt jõudsid tema proosatekstid teatrilavale ning kinolinale. 80ndatel kolis Rubina koos perega Moskvasse, kuid suutmata kohaneda sealse eluga, repatrieerus perekond 1990. aastal Iisraeli, kus kirjanik elab tänaseni. Dina Rubina on jätkanud viljakat kirjanduslikku tegevust, kirjutades siiani vene keeles.

Dina Rubina raamatud on populaarsust võitnud üle maailma ning neid on tõlgitud kaheteistkümnesse keelde.

Kirjanduslikult on Rubinat kõrvutatud Dovlatovi, Iskanderi ja Shalom Aleichemiga. Kirjaniku mahlakas ja poeetiline proosa kannab endas parimaid traditsioonilisi jooni nii vene kui ka juudi kirjandusest. 2007. aastal omistati Rubinale "Suure raamatu" kirjanduspreemia romaani "Päikeselisel tänavapoolel" eest. Nimetatud raamatu avaldas kirjastus Tänapäev 2008. aastal ka eestikeelses tõlkes. Samuti on võimalik eesti keeles lugeda kirjaniku esikraamatut, novellikogu "Millal ükskord langeb lund?", kirjastajaks Eesti Raamat 1989. Praeguseks on Dina Rubinalt ilmunud 42 raamatut.

Tema kõige kuulsam kirjutis kannab nime Dual Surname (Двойная фамилия), millest vändati hiljaaegu ka Vene Kanal 1-s film.

Lähemalt Dina Rubina kohta loe kirjaneitsi kodulehelt.

No comments:

Post a Comment