Tuesday, March 29, 2011

Saksa kirjanik Kathrin Schmidt on oma luule ja proosaga Prima Vistal


Kathrin Schmidt on sündinud 1958. aastal Saksamaal Gotha väikelinnas. Ta õppis Jena ülikoolis sotsiaalpsühholoogiat, on töötanud psühholoogina, toimetajana ja teadurina. Tema esimesed luuletused ilmusid 1979. aastal, alates 1994. aastast on Kathrin Schmidt vabakutseline kirjanik, kes on oma loomingu eest pälvinud mitmeid auhindu.

Kathrin Schmidt alustas luuletajana, tema esimene romaan „Gunnar Lennefseni ekspeditsioon” ilmus 1998, järgnes „Koenigi lapsed” (2002). Pärast ajurabandusest paranemist ilmus autoril esmalt Stasi-teemaline romaan „Seebachi mustad kassid” (2005) ja alles seejärel suurt tähelepanu pälvinud „Sa ei sure” (2009). Eelmisel aastal ilmus luulekogu „Pimedad mesilased” („Blinde Bienen”) ja tänavu märtsis on ilmumas jutustuste kogu „Finito. Unustagem” („Finito. Schwamm drüber”).

Kathrin Schmidt on fantaasiarikas jutustaja, kes põimib oma romaanides kokku erinevaid inimsaatusi ja perekonnalugusid, miski ei ole talle liiga intiimne ega mahavaikimisele määratud. Hea stiilitunnetusega autor kasutab keelt, millel on oma „lõhn ja maitse“, tema kujundirohke keele taga võib ära tunda luuletaja.

Schmidti romaan "Sa ei sure" võitis 2009. aastal Saksa raamatuauhinna, mis omistatakse aasta parima saksakeelse romaani autorile. Saksa raamatuauhind (Deutscher Buchpreis) on arvukate saksa kirjandusauhindade seas üks hinnatumaid ja rahvusvaheliselt tuntumaid ning auhinna üleandmine toimub Frankfurdi raamatumessil.

Prima Vista raames esineb saksa luuletaja ja prosaist 6. mail kell 15.00 Tartu Ülikooli Raamatukogus. 8. mail astub kirjanik publiku ette festivali tänavuses partnerlinnas Tallinnas.

No comments:

Post a Comment