Friday, April 15, 2011

Soome kirjanik rääkimas Jaan Tõnissonist ja Eesti iseseisvusest

1946. aastal Soomes sündinud Erkki Tuomioja on lahetagune poliitik ja kirjamees. Oma poliitikukarjääri kõrvalt on tema sulest ilmunud 18. kirjanduslikku väljaannet, sh „Õrnroosa. Hella Wuolijoe ja Salme Dutti elu revolutsiooni teenistuses”. Mõtteid seoses oma kõige uuema teosega, "Jaan Tõnisson ja Eesti iseseisvus" tuleb kirjanik esitama ka Prima Vista kirjandusfestivalile.


Kirjastuse Varrak poolt välja antud ja Kadri Jaanitsa tõlgitud raamat on soome ja eesti kriitikute seas positiivset tähelepanu äratanud. Teos on eelkõige Jaan Tõnissoni elulugu, mille vaatenurgaks on Tõnissoni ja Konstantin Pätsi koostöö ja konkurents ning võrdlusmomendid sama ajajärgu Soomes aset leidnud poliitiliste sündmustega, unustamata poliitikute inimlikke isikuomadusi ja püüdlusi, mis mängivad suurte murrangute ajal riikide arengus omaette rolli.

Tule kuula autori kommentaari teosele ja jälgi põnevat vestlust juba 7. mail 2011 Tartu Ülikooli Raamatukogu saalis. Vestlus on soome keeles tõlkega eesti keelde. Vestlust korraldab Prima Vista koostöös Tampere maja, Soome Instituudiga ning kirjastusega Varrak.

Loe ka Rein Veidemanni sulest Postimehes ilmunud artiklit Tuomiojast ning tema uuest üllitisest siin.

No comments:

Post a Comment