Wednesday, May 30, 2012

Vestlusi Griškovetsiga


Prima Vista raames käis Eestis vene kirjanik Jevgeni Griškovets, kes osales aktiivselt üritusel ja vestles lugejatega. Muuhulgas mängiti ka tema näidendit "Vene rännumehe ülestähendused". Osa vestlustest on nüüdseks ka lehte jõudnud ja kui te teda kuulama ei jõudnud, soovitan seda kindlasti lugeda.
Griškovets oli väga huvitav autor ja rääkis nii mõndagi mõtlemapanevat. Minu jaoks oli kõige huvitavam ilmselt tema seisukoht lugejate osas. Kus ta sellest täpselt rääkis, mitte ei mäleta, aga ajal, mil maailmas on seitse miljardit inimest ja päris mitu neist oskavad lugeda, on huvitav kohata väidet, et inimesed ei mõista kirjandust ja neile tulebki kirjutada lihtsalt ja arusaadavalt. Pigem arvan ma, et kirjanik (ja kunstnik ja arhitekt jne) defineerib ise oma sihtgrupi. Kui tahta olla masside seas kuulus, on muidugi targem kirjutada lihtsalt ja näidata paljast keha (toimib ilusate naiskirjanike puhul, nagu näiteks preili Kõusaar, kuigi tema kasutab ilmselgelt liiga keerulisi sõnu ja ülespuhutud stiili - pigem peaks see olema Kõusaare ja Rakke ristsugutis) või sõita võimalikult kalli autoga (toimib pigem meeskirjanike puhul, kuulsaim näide Eestist on ilmselt Kaur Kender), aga samas on venekeelseid lugejaid nii palju, et on täiesti reaalne saada kuulsaks ükskõik mis valdkonnas. No olla näiteks kõige kuulsam päkapikkude kirjeldaja. Venemaal võib ju isegi plagiaadiga venepärasema jutustamislaadiga kuulsaks saada - neil on oma versioon nii Harry Potterist kui ka meilegi tuntud sarjadest nagu House MD (vene versioonis "Doctor Tyrsa") või "How I Met Your Mother". Esimene olla väidetavalt isegi väga huvitav ja USA variandiga täiesti võrdväärne, kuigi ma omast kogemusest kahjuks kommenteerida ei oska.
Igatahes ükskõik, mis suuna üks autor valib, kui ta on hea, nii suures riigis leiab ta ka järgijaid. Kuigi suur soov massidele meeldida, on muidugi meie aja needus. Juba selle pärast, et see ei saa iial täielikult täituda. Ükskõik kui labaselt sa kirjutad, kui palju seksi ja alkoholi sa sinna sisse paned, Paris Hilton on ikka kuulsam, sest tema elab seda, millest sina kirjutada üritad. No ja kui sa nüüd oma seksvideo turule mõtlesid paisata, oled sa lootusetult hiljaks jäänud, sest sama teevad kõik E-kategooria tõsielusarjade "staarid" - ja nende videod on populaarsemad, sest nemad ei ole oma raha raamatute peale raisanud, vaid investeerisid honorari kunstrindadesse. Aga Griškovets on saanud nii kuulsaks, kui see ilma skandaalide ja pornovideota võimalik on, vat nii huvitavalt jutustab ta. Nii nagu talle endale meeldib. Nii paberil kui elus.

1 comment: