Tuesday, May 17, 2011

Astutud on "Esimene samm"

















Ilukirjandus on üks imeline võimalus avada oma mõttemaailma ja idüllilisi nägemusi ka teistele maitseka meelega inimestele, kes oskavad loomingut hinnata. Loomingu kõrgustesse tõusmist ja kergetiivalist lendu soosib ka Prima Vista, mille raames anti juba viiendat korda ühele noorele debüütkirjutajale välja kirjanduspreemia "Esimene samm".

Oma ilukirjanduslikke debüüttekste, mille perioodikas avaldamise tähtaeg jäi eelneva aasta sisse, esitas viie-liikmelisele žüriile 15 tulihingelist ilukirjanikku. Esitatud tekstide seas oli nii luulet kui ka proosapalu, mis ilmusid 2010. aasta jooksul ajakirjades Looming, Vikerkaar, Värske Rõhk ning ajalehes Müürileht.

„Sel aastal oli „Esimene samm” küllaltki pikk samm edasi, kuna tänavu oli kõigi aegade võrdluses kõige suurem autorite ja esitatud tööde arv. Võrdsete võimaluste võitluses võitis noorus, milles oli kogemuslik vormitunnetus, mida sellisest vanusest ei oleks osanud oodata ning mis annab lootust järgmisteks sammudeks”, rõõmustas tänavuse hea saagi üle žürii esimees Hannes Varblane.

Žürii hinnangul oli 2011. aastal 333 euro suuruse kirjanduspreemia „Esimene samm”, vääriline 18-aastane Liisa Saaremäe, kes võitis žürii poolehoiu oma luuletekstidega „3 epitaafi „Triumfikaare” ainetel”, mis ilmusid ajakirja Värske Rõhu 24. numbris.


Žürii koosseisu kuulusid lisaks Varblasele veel Eesti Kirjanduse Seltsi teadussekretär ja TÜ eesti kirjanduse lektor Marja Unt, Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna esimees, kirjanik ja literaat Berk Vaher, TÜ eesti kirjanduse doktorant Krista Ojasaar ning „Esimese sammu“ 2010. aasta laureaat Margit Sirenzky (Marit Sirgmets).


Aastal 2007 MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista poolt Tartu Kultuurkapitali juurde loodud kirjanduspreemia „Esimene samm“ abil soovitakse edendada Eesti kirjanduselu. „Esimese sammu“ preemiale saavad kandideerida autorid oma ilukirjanduslike debüüttekstidega, mis on eelneva aasta jooksul perioodikas avaldatud.

Ja nüüd kõik oma esimest sammu astuma!


No comments:

Post a Comment