Thursday, May 3, 2012

Kes on Wolf Biermann?


Appi, täna on neljapäev. See tähendab, et juba mõne päeva pärast, esmaspäeval, on Tartu Uues Teatris Wolf Biermanni kontsert "Kes ohtu pelgab, saab ses hukka". Biermann on kõike - poeet, laulukirjutaja, laulja, esseist. Ühiskonnakriitiline muidugi ka, kuidas siis muidu - koguni nii kriitiline, et ta jäeti 1976. aastal SDV kodakondsusest ilma, nii et kontsertreisilt ta enam koju ei saanudki ja pidi Hamburgi asuma ning kõik oma luulekogud hoopis Lääne-Saksamaal avaldama. Samal aastal oli ta kirjutanud kontserdi nimiloo "Kes ohtu pelgab" ja oma hoiakut pole ta muutnud tänaseni, olles veendunud, et inimesed peavad julgema oma tõekspidamiste eest seista.
Laulude osas on tal nii mõndagi ette näidata, ta on neid kirjutanud juba üle 50 aasta ja Saksamaal lausa legendaarseks saanud (teda on nimetatud näiteks SDV kuulsaimaks dissidendiks). Kahjuks ei ole ta luulekogud veel eesti keeles ilmunud, saksakeelset materjali leiab aga raamatukogudest hulgaliselt ja võib ehk loota, et nüüd, Prima Vista eel, vast mingeid raasukesi ka tõlgitakse. Selle põhjal, mis ma sirvinud olen, tundub, et onul on väga mõnus huumorimeel, nii et saan täitsa aru, miks sakslased teda nii palavalt armastavad.
Kui suutsin teis natukenegi huvi äratada ja tahaksite ta eluloost rohkem teada, võib Biermannist lugeda ka siit ja siit. Kui teid aga ainult klatš ja kõmu huvitab, olgu öeldud, et Nina Hagen oli tema kasutütar, kes samuti Lääne-Saksamaale kolis. On ju huvitav?
Nii et tulge kindlasti. Kontsert on tasuta, aga soovitatav on eelregistreerimine: seda saab teha nii meili teel (linda.jahilo@luts.ee)  kui helistades telefonil 736 1374 või 53 402 168. Pidu ja pillerkaar algab kell 19:00 ja kes seda öelda oskab, millal see ükskord lõppeb.

No comments:

Post a Comment