Wednesday, May 9, 2012

Kuhu täna?

Tänu koolikohustusele jään ma kahjuks ilma nii Tartus ringi müttamisest kui Mika Keräneniga kohtumisest (temaga saab vestelda kell kolm Spordimuuseumis - nagu nimigi ütleb, räägitakse spordist ka ja viktoriin on ja auhindu saab, nii et tasub oma lapsed sinna viia küll), aga alates kella kuuest on ikka valik päris kirju.
Kell kuus on nimelt nii Jaan Malini raamatu "Meile. Eesti Kirjanike Liit seisuga 1. jaanuar 2010" (temaatilised luuletused, igaüks pühendatud ühele EKL-i liikmele, ja lisaks ka visuaalid) esitlus Tartu Kirjanduse Majas, kui ka kollokvium "Omatud ruum - hõivatud ruum" (Tartu Ülikooli Raamatukogus, ruumis 243), kus räägitakse squattimisest. Ehk siis ruumi väärtustamisest, lähtudes hõivamise praktikast. Räägitakse erinevates külgedest - hõivatakse ju nii vajadusest, poliitilise aktsioonina kui ka lihtsalt alternatiivset eluviisi viljeledes. Sellest tulenevalt võivad need majad muutuda nii eluruumideks kui kasvõi kogukonnakeskusteks, kus on raamatukogud, näitusesaalid, töökojad ja muud. Euroopas hääletades olen huvi pärast külastanud ka paari squatti, nii et võin öelda, et sinna "muu" hulka kuulub tihtipeale kontserdisaal ja prooviruum. Miskipärast kipub nii olema, et hoolimata sellest, kas tegu on poliitiliste vaadetega inimestega või mitte, on muusika nende elus olulisel kohal ja seda armastatakse nii teha kui kuulata - ja poliitilisematele meeldib muidugi ka selle kaudu sõnumeid edasi anda ja esinemisel tekkivat küünarnukitunnet nautida. Nii et minu jaoks on siin vist valik lihtne, so young and so angry, nagu ma olen, kõnetab viimane üritus mind vist tiba rohkem.
Kella seitsmest tuleb aga taas kaks üritust peale. Tartu Elektriteater esitleb Alan Governari filmi „The Beat Hotel“ Tartu Uue Teatri majas. See "paigutab vaataja aastatesse 1957– 1963, mil juhtivad biitnikud Allen Ginsberg, William Burroughs, Peter Orlovsky jpt otsustasid ühest mittemidagiütlevast räpasest nimetust hotellist oma Pariisi residentsi teha. Seal lõpetas Burroughs oma raamatu „Alasti lõunasöök“, Gregory Corsa kirjutas oma parimad värsid ning Harold Norse pani oma novelliga „The Beat Hotel“ ka sellele hämarale asutusele nime. Läbi Herbert Chapmani fotode avaldub meile nende popkultuuri varikangelaste argielu kõigi tõusude ja mõõnadega." Kallis ka ei ole, pileteid saab kohapeal osta (pool tundi enne seansi algust) ja need maksavad neli ja viis eurot. NB! Sularahas. (Lisainfo: http://elektriteater.ee/?page_id=230) See kõlab ju täiega ägedalt.
Aga samal ajal esietendub Vanemuises "Kreutzwald Meets Dance", mis oleks folkloristile kindlasti nagu rusikas silmaauku ja mida juba selle pärast peaks vaatama minema. Ainult kolm etendust on ka. Ma ei ole küll veel täpsemalt uurinud, aga kardan, et minu eest teeb valiku raha - ilmselt on see etendus veidi kallim. No ja kuna seda nii vähe on, siis ehk ka väljamüüdud. Nii et loodan vist, et seekord otsustab saatus minu eest. Lisainfot saab igatahes aadressil: http://www.vanemuine.ee/kreutzwald-meets-dance
Edu valimisel, loodetavasti tuleb teil sama meeldiv õhtu.

No comments:

Post a Comment