Monday, May 2, 2011

Üllatuslavastus hõlmab TÜ Raamatukogu trepid


















5. mai on vaid mõne unetunni kaugusel. Magage end hästi välja, sest kava on täis üritusi, millest ei Sa ei taha ilma jääda!

Tule kindlasti kohale ka kirjandusfestival Prima Vista avamisüritusele Tartu Ülikooli Raamatukokku, sest alates kell 12 ootab Sind seal lisaks mitme esineja ja patrooni tervituskõnedele ka mõnus üllatuslavastus Berk Vaheri käe alt.

Algupärasest plaanist viia pärast kõnesid läbi tavapärane vestlusring, nagu eelnevatelgi aastatel, on seekord loobutud. Tegemist ikkagi "Kursimuutusega", millest tulenevalt muudab ka Prima Vista avaüritus oma suunda.

Berk Vaher räägib lähemalt üllatuslavastuse uuendlikust ideest:

Ma mõistsin, et kõnede järel tahaksin minna sellest saalist ja hakata kohemaid kursimuutusest osa saama – või vähemalt sattuda mõttelisse ruumi, mis paneb mind kursimuutuse võimalusi otsima. Ma vaatasin, kuidas on saalist välja tulla, ja sattusin silmitsi pildiga, mida ülal näete. Olgu see siis välja öeldud, et seal see avaetendus toimubki. Oivaline lava, mida miskipärast kirjandusõhtuteks polegi kasutatud.

Kujutlesin sinna kolme lugejat – erinevaid inimesi, kes poleks ennekõike ei kirjanikud ega näitlejad, kuid kel oleks piisavalt esinemiskogemust ja omajagu tuntust, samas võimet kiiresti rolle vahetada. Aga jäägu nende lugejate identiteet kohaletulnuile avastada. Kujutlesin erinevais laadides tekstikatkeid, mis siit ja sealt leitud – pigem järele mõtlema provotseerivaid kui jutlustavaid või manifesteerivaid.

Nõnda saab siis juba neljapäeval, 5. mail pärast kirjandusfestival Prima Vista avakõnesid nii pooleks tunniks raamatukoguliste rahu häiritud. Kuid kindlasti on see kogemus seda väärt.

On sõna, on heli ja värvi, ja kursimuutus(ed) ise on seejärel ikka igaühe enda teha. Sel festivalil ja selle järel.

No comments:

Post a Comment