Tuesday, May 3, 2011

Valgas anti üle August Gailiti novelliauhind

28. aprillil toimus Valgas kirjandusfestival Prima Vista eelpäev ning ühtlasi Gailiti päev - nimelt anti Valgas teist korda üle August Gailiti novelliauhind. Nimetatud preemiat antakse välja üle aasta alates 2009. aastast: eelmisel korral pälvis selle Valdur Mikita ning seekord Mehis Heinsaar.

Teadupärast määratakse auhind novellile, mida võiks iseloomustada ka sõnaga gailitlik ehk siis fantaasiarikas, seikluslik, lüürilisest või romantilisest alatoonist kantud. Pidulikult ulatati Mehisele Nipernaadi kuju: Valga kultuuri- ja huvialakeskuse pargis trooniva lennuka Nipernaadi skulptuuri miniatuurne koopia. Miniatuurne küll vaid ehk originaaliga võrreldes, auhinna tõstmiseks läks siiski kahte kätt tarvis.

Päeva viis läbi näitleja Meelis Sarv Nipernaadina ning rohke Gailiti tsiteerimine andis sündmusele omalaadse salapära.

Valga kultuurikeskuses peeti sel päeval veel raamatulaata, sõnavõttudega esinesid Valga linnapea Kalev Härk, Valga raamatukogu juhataja Endla Schasmin, preemiažürii esimees Janika Kronberg, loomulikult vastne laureaat ning mitmed teised.

Oma luuletusi ja luuletõlkeid luges Indrek Hirv, mõned aastad tagasi Esimese Sammu preemiaga pärjatud Anti Saar ja Berit Kaschan kandsid ette vastavalt Pariisis kirja pandud impressioone - mis on ilmunud raamatuna pealkirjaga "Tekste siledast ruumist" - ja Värskes Rõhus ilmunud luuletusi.

Programmile pani selleks korraks meeleoluka punkti Jürgen Rooste ja Erki-Andres Nuudi bluesikava. Ütlen meelega, et "selleks korraks" - sealse meeldiva miljöö ning ennekõike südamliku vastuvõtu tõttu tekkis soov Valgat kindlasti taas külastada.

No comments:

Post a Comment