Thursday, May 5, 2011

Kirjandusfestivali juhatasid sisse meeleolukad kõned

Täna avati ametlikult 5.-8. maini kestev kirjandusfestival Prima Vista ning programmiväravad on lõpuks kirjandushuviliste ees valla!

Tartu Ülikooli raamatukogu konverentsisaali oli täna kella 12-ks, festivali avamiseks, kogunenud terve saalitäis kirjandushuvilist publikut, kelle hulgas ka arvukalt fotograafe ja meediat. Koha peal raporteerimas olid teiste seas nii ERR kui ka Tartu Postimees.

Nagu ühele avamisele kohane, avati festival pidulike kõnedega. Kirjandushuvilisi tervitas Prima Vista juhatuse esimees Ilona Smuškina, kes kuulutas festivali juba kaheksandat korda avatuks. Sõna sai ka linnapea, kes jutustas publikule sellest, et bürokraatia tõttu peab ta palju dokumente lugema, millest tulenevalt ei ole palju aega just ilukirjandusele pühendada, välja arvatud ehk õhtused muinasjuttude lugemised oma lastele.

Kõige pikema tervituse andis festivali tänane patroon Rein Raud, kes pajatas hirmust kirjanduse tuleviku osas. Samas rõhutas ta, et me ei tohiks olla muutuste (näiteks elektrooniline kirjandus) vastu. Raud tsiteeris Umberto Ecot, kes on välja arvutanud, kui kaua läheks aega, et lugeda ära kogu kirjandus, mida haritud inimene peaks olema lugenud - selleks läheks umbes 10 inimese eluiga. Patroon arutles ka selle üle, kuidas ära tunda head Eesti kirjandust - me kõik otsustame selle üle ise. Kirjandus on olnud eesti kultuuri selgroog läbi sajandite.

Muhedatele tervituskõnedele järgnes Raua ja Smuškina vaheline diskussioon tänapäevase kirjaoskuse ja kirjanduseliidi üle. Viimast on Raua sõnul tabavalt nimetatud "kampsidega mehikesteks, kes jahuvad elu mõtte üle", ent Raud avaldas lootust, et kirjandus ei jää nišikaubaks ning et anname oma kirjaoskuse lastele edasi. Lisaks rõhutas Raud raamatute tõlkijate olulisust, sest me kirjutame maailmale arusaamatus keeles.

Rahvas sai Rein Rauale ka küsimusi esitada, mille võimalust usinalt ka ära kasutati. Publiku seast kostis mitmeid intrigeerivaid küsimusi eesti kirjanduse tuleviku kohta. Näiteks jõuti üheskoos järelduseni, et tänapäevast eesti kirjandust tuntakse maailmas piinlikult vähe.

Avamistseremoonia lõpetas vene-israeli kirjanik Dina Rubina, kes rääkis publikule sünkroontõlkija abiga kirjaniku elukursist ja eluviisist. Pärast tunniajast ametlikku osa ootas publikut konverentsisaali ees Berki Vaheri lavastatud üllatuslavastus, mis ühendas endas nimekad lauljad-näitlejad, valgusšõu, muusika ja intrigeeriva sõnalise sisu. Pooletunnine lavastus pani publiku mõtlema interneti ja kirjanduse teemadel. Modernset performance'it tulid uudistama ka raamatukokku õppima tulnud tudengid.

Kursimuutust kajastav lavastus pani valju ja mõtlema panevalt provotseeriva punkti avatseremooniale ning publik paistis seda nautivat.

Homse programmiga võid lähemalt tutvuda juba siin.

PS! 15.00–16.30 haara kinni võimalusest ja kohtu saksa kirjaniku Kathrin Schmidtiga TÜ Raamatukogu konverentsisaalis ning saa osa Schmidti romaani „Sa ei sure” eestikeelse tõlke esitlusest.


No comments:

Post a Comment